Pappatips #1 – Unngå å ta færre bilder av minstebarnet


Et av de merkelige fenomenene med å få flere enn ett barn er at mengden bilder av barnet synker nærmest logaritmisk med antall barn. Tror du meg ikke? Spør noen med flere barn om det stemmer.

Når du blir forelder for første gang, står ofte pappaen klar med kameraet, mens mor gjør den tunge jobben. Kameraet følger så barnet ut i bilstolen, hjem og på det nye barnerommet som også er tatt bilde av allerede, gjerne postet på sosiale medier også for å forberede verden på at det kommer snart mer innhold i bildene.

Det blir tatt bilder av amming eller flasking, i nye klær, på stellebordet, på lekematta, den nye leken, dåpen og mange andre situasjoner det første året. Dette foto-tempoet klarer pappa som regel å holde oppe, men synker muligens bittelitt etter første året.

Det er spennende og alt er nytt. Men, så er kona gravid og baby nummer to kommer. Pappa står klar med kameraet og tar bilder på sykehuset, i bilen og vel hjemme igjen. Nå er det artig å ta bilder av baby med storesøster eller -bror og allerede er antallet bilder av den nye babyen helt alene sunket drastisk.

Babybildene blir ikke det samme som første gangen når alt var nytt og spennende.

Så blir kona eller samboer gravid for tredje gangen, herreminhatt! Nå begynner foreldrene å bli rutinerte og vant til disse kjøreturene til sykehuset, venting, fødsel, tur hjem og innkvartering i huset. Kanskje har dere flyttet inn i et større hus eller leilighet for å ha plass til den nyankomne. Hvis det er tilfelle tar pappa kanskje noen ekstra bilder, men av baby er det de obligatoriske første bildene som tas av baby alene, deretter noen få til av baby med de andre ungene. Nummer 1 er kanskje så stor nå at hun/han får holde baby og det er grunn til et par bilder til, men minnebrikken blir slettes ikke full av den grunn.

Ting er rett og slett blitt litt hverdags og behovet for å ta bilder av baby alene er ikke så stor. Men her ligger benet begravet(1), det du ikke har tenkt på er at når ungene vokser opp vil du merke at det finne mange mange bilder av førsteungen og færre og færre av de andre, minst av sistebarnet.

Situasjonen blir ikke bedre dersom du får nummer fire. Hvordan kan du i så fall forhindre at dette skjer? Jeg har selv fire barn og fikk høre at dette skjer ofte i familiealbummer, og har hele veien forsøkt å ta bilder av ungene, ikke glemme at selv om jeg har tatt lignende bilder før, så er det fint for fremtiden at det finnes mange bilder av også de yngste og ikke misnt nummer fire. Selv om jeg har vært dette bevisst, har det i en liten grad skjedd meg også. Jeg tror jeg har tatt mange bilder av alle ungene, men så skjønte jeg hva som er løsningen: fotoutstyret!

Ja, hvis du med nytt barn også kjøper et nytt og spennde fancy kamera eller en ny telefon med dritbra kamera, så vil du også få mer lyst til å ta bilder av ungene på nytt igjen.

Selv om situasjonen er den samme, så er kameraet nytt!

Når vi fikk nummer tre, fikk jeg en mobil med utrolig bra kamera og det ga en boost i mengden bilder. På nummer fire har jeg nå kjøpt en ny mobil igjen, men også nytt speilreflekskamera (etter femten år). Jeg merker godt at dette får meg til å ta bilder jeg faktisk ikke har tatt av de forrige ungene.

Nye muligheter med nytt kamera sier jeg bare 🙂

img_20170213_123517