moon.hoyd.net

a blog by Ørjan Hoyd H. Vøllestad in Norwegian and English

Pavlova

Det er noe med sprø marengs, silkemyk fløtekrem og friske bær – og en kombinasjon av dette må jo bare bli bra! Og det ble det da vi på St. Hansaften feiret mafiaens siste tilskudd, da barnebarnet mitt Philip ble døpt.

Pavlova er en enkel kake å lage, men du bør vente med å ha på krem og bær til rett før servering. Marengsbunnen kan lages flere dager i forveien. Jeg laget bunnen to dager før og pyntet den i festlokalet rett før den skulle serveres. Enkelt og greit, og jeg har enda til gode å se noen si nei takk til en pavlova med friske og fristende bær! Noe å tenke på til sommerfesten, kanskje?

Til en stor pavlova (ca 28 cm i diameter, 8-12 porsjoner) trenger du omtrent:

Pavlova
6 eggehviter
250 g sukker
2 ts bringebæreddik
1 ss maizenna
Fløtekrem og pynt
5 dl kremfløte
1 ss sukker
1 vaniljestang
1 beger jordbær
1 beger bringebær
1 beger blåbær
sitronmelisse eller mynte
melisdryss
Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket den stiv. Pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret til en løs marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til du får en glatt, skinnende og stiv marengs. Bruk en kjøkkenmaskin. Hvis du ønsker en litt seig konsistens på pavlovaen, kan du tilsette litt bringebæreddik og maisenna.

Tegn opp en sirkel som er 26-28 cm i diameter på et bakepapir. Legg bakepapiret (med den siden du har skisset på ned) oppå et bakebrett og fordel marengsen jevnt over bakepapiret, sånn ca innenfor sirkelen du har tegnet opp. Du kan benytte sprøytepose eller bare smøre det utover med en smørkniv eller slikkepott.

Stekes på 120 grader varmluft i ca. 1,5 time til pavlovaen er crispy utenpå, men fortsatt litt myk inni. Avkjøl pavlovaen på rist. Så langt kan kaken forberedes flere dager i forveien.

Pisk kremen stiv sammen med sukkeret og vaniljefrøene, og fordel oppå den avkjølte pavlovaen. Pass på at du ikke pisker kremen for mye. Fordel bær og urter over kremen.

Gi gjerne kaken et melisdryss og server umiddelbart.

VARIASJONSTIPS:
Bringebæreddiken kan eventuelt erstattes med hvitvineddik eller balsamicoeddik. Du kan gjerne tilsette litt siktet kakao i marengsen og/eller vende inn litt hakket kokesjokolade hvis du vil ka en sjokoladevariant.
Fløtekremen kan gjerne byttes ut med stivpisket crème fraïche tilsatt litt melis og sitronsaft (og eventuelt litt finrevet sitronskall)
Du kan bytte det du har tilgjengelig av frukt og bær til topping. Hakkede nøtter og/eller hakket hvir sjokolade kan gjerne drysses over toppingen helt til slutt.
Til dessert kan du gjerne lage minipavlova. Se for eksempel denne oppskriften.
Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *